Marocký byt

Žižkov s nádechem Maroka – takový jsme s majitelkou vymyslely koncept pro rekonstrukci přízemního 2 + 1.
Klientka si přála mít byt podle svých představ. První větou bylo „chci tu barvy a nic minimalistického“. Přála si moderní, městský styl s marockými prvky. Po vyzpovídání na téma jejího životního stylu vyplynulo, že nepotřebuje televizi ani sedací soupravu.

Každý interiér je velmi soukromá záležitost, proto by měl svým vzhledem odrážet charakter svého majitele, a zároveň mu velmi dobře prakticky sloužit. Klientka hodně a ráda čte, proto se řešily vestavné knihovny a pohodlná místa pro usazení se s knihou. Pro práci využívá jídelní stůl, a tento si přála masivní a jako centrální bod bytu. Pro dokreslení její představy o stylu si přinesla své oblíbené šaty s marockým vzorem.

Nejprve bylo nutno vymyslet dispozici a zónování. Hlavní pokoj totiž musí sloužit vícero účelům – musí splňovat funkci obývacího pokoje, jídelny, pracovny i ložnice. Vymyslela jsem tedy zvýšenou postel, podium, což naštěstí bylo možné díky vyšším klenutým stropům. Byt má 80 m čvterečních a nedisponuje sklepem ani žádnými jinými úložnými prostory. Zvýšené patro na spaní umožňuje sezení na zasouvacích šuplatech a zároveň schodnicích do postele. Po stranách jsou další velké výsuvy, které fungují jako peřiňáky, aby se přes den matrace s přehozem a polštáři dala využít jako „válecí“ sedačka.

Boční zvýšená část v sobě ukrývá množství úložných prostor pro zimní oblečení, boty a kancelářské potřeby, a zároveň slouží jako optické oddělení prostoru, kterým se vchází do bytu, tzn. tvoří jakousi chodbičku před příchodem do obývací části. Na pravé části postele je noční stolek vytvořen šupletem v prostoru u hlavy a v levé části jsou ve zvýšené části dvě výklopné skříňky, z nichž spodní je vyrobena tak, aby dvířka ležela na matraci, tzn. slouží i jako stolek v případě administrativní práce v posteli.

Každá vnitřní část podia je využita. Vpravo od nynějšího čela postele se nacházel zvláštní skládek velmi malých rozměrů. Rozhodla jsem se vybourat dveře a v tomto výklenku vybudovat čtecí koutek. Skládek měl okno, takže jsem také chtěla využít dalšího i když malého přísunu denního světla. Sedací plocha je ve výšce parapetu a pod ní opět velké úložné prostory. Nepotřebné dveře nakonec posloužily v předsíni – předělali jsme je na věšák.

Zde se můžete podívat, jak probíhaly práce v bytě na živo.